Verksamheten vilande – besök gärna våra partners. Anmäl dig till nyhetsbrevet där vi meddelar framtiden!

Skillnader pooltak och lamelltäckning

Pooltak eller lamelltäckning - vilket är bäst för din pool?

Om du har en pool i din trädgård vill du säkert skydda den från smuts, hålla värmen i vattnet och förlänga badsäsongen. Men vilken typ av täckning ska du välja – ett pooltak eller en lamelltäckning? Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen, så det beror på vad som passar dig och din pool bäst. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de viktigaste skillnaderna mellan pooltak och lamelltäckning.

Vad är ett pooltak?

Ett pooltak är en konstruktion som täcker hela poolen och skapar ett uterum runt den. Ett pooltak kan vara fast eller rörligt, lågt eller högt, transparent eller färgat. Ett pooltak har flera fördelar:

• Det skyddar poolen från löv, insekter, pollen och annan smuts som annars skulle hamna i vattnet.
• Det minskar avdunstningen och värmeförlusten från vattnet, vilket sparar energi och pengar på uppvärmning.
• Det förlänger badsäsongen genom att skapa ett behagligt klimat runt poolen även när det är kallt eller blåsigt ute.
• Det ökar säkerheten genom att förhindra att barn eller husdjur ramlar i vattnet oavsiktligt.

Ett pooltak har dock också några nackdelar:

• Det kräver mer plats än en lamelltäckning eftersom det måste kunna skjutas undan när man vill bada. Det kan också vara svårt att ställa upp eller ta ner om man har ett rörligt tak.
• Det kan vara dyrt att köpa och installera ett pooltak jämfört med en lamelltäckning. Dessutom kan det kräva mer underhåll och rengöring än en lamelltäckning.
• Det kan påverka utseendet på trädgården genom att dölja utsikten eller skymma ljuset. Vissa tycker också att ett pooltak är mindre estetiskt tilltalande än en lamelltäckning.

img-1

Vad är en lamelltäckning?

En lamelltäckning är ett täcke med luftfyllda lameller som flyter på vattenytan. En lamelltäckning kan vara transparent, färgad eller solvärmande (solarlameller). En lamelltäckning har flera fördelar:
• Den skyddar också poolen från smuts och minskar avdunstningen och värmeförlusten från vattnet lika bra som ett pooltak.
• Den tar mindre plats än ett pooltak eftersom den rullas upp på en ställning vid sidan av poolen när man vill bada. Den syns knappt när den är överdragen eftersom den ligger i ytfilmen.
• Den är billigare att köpa och installera än ett pooltak. Dessutom kräver den mindre underhåll och rengöring än ett pooltak.
• Den smälter in bättre i trädgården genom att inte störa utsikten eller ljuset. Många tycker också att en lamelltäckning är snyggare än ett pooltak.
En lamelltäckning har dock också några nackdelar:
• Den förlänger inte badsäsongen lika mycket som ett pooltak eftersom den inte skapar något uterum runt poolen. Man kan fortfarande behöva värma upp vattnet när temperaturen sjunker för lågt.

img-2

SOLAR-lameller är den bästa investeringen du kan göra till din lamelltäckning. Dessa gasfyllda lameller värmer upp poolvattnet med ca 8 grader av enbart solenergi – även på våra breddgrader.