Verksamheten vilande – besök gärna våra partners. Anmäl dig till nyhetsbrevet där vi meddelar framtiden!

Go green, låt det grönska runt poolen

Grönskande poolområde

Din bakgård eller tomt är så mycket mer än bara din pool. Det är din flykt en lång dag och din reträtt när det är soligt. Njut av allt din bakgård har att erbjuda genom att anlägga ett personligt poollandskap. Med rätt planering och ansträngning kan ditt poollandskap vara en direkt reflektion av dig samtidigt som du skapar en miljö för alla att njuta av.

Bli grön

Trädgårdsskötsel är en hobby som många människor kan njuta av och av goda skäl! Landskapsarkitektur kan ge hälso-, miljö- och ekonomiska fördelar. Även med vattenbegränsningar och förortsutbredning spelar landskapet en stor roll för att förbinda oss med naturen och vikten av att ta hand om vår miljö.

Trädskugga på ditt hem kan minska din vindstemperatur med så mycket som 40 grader. De dämpar urbana “värmeöar” orsakade av asfalterade områden och absorberar så mycket som 85 % av solens direkta värme och minskar energianvändningen med så mycket som 59 %.
Växter som skadats av bevattningsförbud kan hjälpa till mot effekterna av svåra klimatförhållanden. Växter kontrollerar avrinning och erosion och minskad avrinning innebär mindre översvämningar i städerna. De absorberar också vatten och återför det.

Gräsmattor fångar upp så mycket som 12 miljoner ton damm och smuts som släpps ut i den atmosfären årligen. Andra fördelar med gräsmattor är att absorbera buller och tillhandahålla ytor utomhus med temperaturer runt 25 grader svalare än betongområden eller områden med död grönska.
Studier tyder på att minskad stress och sänkt blodtryck kan uppnås genom att helt enkelt titta på växter och träd, även om det är genom ett fönster.

Spara vatten Spara pengar

Av de ca 1000 liter vatten som konsumeras dagligen i Sverige per person är cirka 30 % till utomhusbruk och merparten av detta är för bevattning. Under sommaren kan denna mängd överstiga den mängd som används under resten av året. Det uppskattas att mer än 50 procent av landskapsvattnet går till spillo på grund av avdunstning eller avrinning orsakat av övervattning.

Lär dig hur du minskar detta antal och sparar dig lite pengar denna poolsäsong.

Välj klimatanpassade växtarter för att minska bevattning, jorderosion, gödningsmedel och skadedjur/sjukdomar.
Plantera buskar, träd och annan växtlighet i stället för gräsmattor eller kala områden. Detta kommer att kontrollera avrinningsvattnet och minska den globala uppvärmningen genom att absorbera koldioxid och kyla jordens yta.
Investera i vatteneffektiva bevattningssystem med sensorer för att förhindra övervattning. Justera dina bevattningssystem för att passa varje säsong.
Övervattning kan orsaka många problem med din gräsmatta och växter, inklusive gödningsmedel som släpps ut i grundvattnet, grunda rötter, ogrästillväxt, sjukdomar och svamp.

Vattna på morgonen för att undvika avdunstning. Mögeltillväxt och sjukdomar kan uppstå vid vattning på kvällen. Vattna din gräsmatta separat från dina växter och se till att sprinkler inte vattnar trottoaren.

Träd och skugga

Trädskugga på ditt tomt kan minska din vindtemperatur med så mycket som 40 grader. De dämpar urbana “värmeöar” orsakade av brett asfalterade områden som absorberar så mycket som 85 % av solens direkta värme och minskar energianvändningen med så mycket som 59 %.
Växter kontrollerar avrinning och erosion, minskad avrinning innebär mindre översvämningar i städerna. De absorberar också vatten och återför det till akviferer.

Vattna nya träd och buskar längre och mer sällan än växter med grund rot. När träd och buskar väl har vuxit upp kräver de inte mycket vattning, om någon.
Styr vattenflödet på en slang med ett automatiskt avstängningsmunstycke.
Höj din gräsklippares klipphöjd. Längre grässtrån hjälper till att skugga varandra, minskar avdunstning och förhindrar ogrästillväxt.
När jorden är torr eller packad, låt vattnet suga in innan du fortsätter vattningen.
Toppa din jord med kompost och kompost för att hålla vatten och minska avdunstning.
Under en torka, använd överblivet vatten från badet eller handfatet i din trädgård. Använd inte vatten som innehåller kemikalier! I icke-torra delar av landet behöver din gräsmatta bara vattnas en gång i månaden. När hösten väl rullar in kommer din gräsmatta att återgå till det normala.

Använd dessa tips och tricks för att få ett vackert, hälsosamt och penga- besparande poollandskap i många år framöver.