Verksamheten vilande – besök gärna våra partners. Anmäl dig till nyhetsbrevet där vi meddelar framtiden!

6 anledningar till skadad poolliner

Poolliner skadas lätt och poolen börjar läcka

Din poolliner är en av de viktigaste delarna i din pool. Liners håller vanligtvis många säsonger, ca 15 -20 år men de är inte osårbara. Felaktig behandling kommer dramatiskt att förkorta livslängden på din liner vilket leder till frekventa byten, mer huvudvärk för poolägaren och avsevärt högre underhållskostnader över tid.

Som tur är har vi några superenkla tips som hjälper dig att förlänga livslängden på din poolliner, reparera din poolliner och minska den skadliga blekningen som kan uppstå på din poolliner. Genom att utöva korrekt underhåll och skötsel kan din liner hålla i uppemot 20 år!.

Hur du förlänger livslängden på din poolliner

Här är fem sätt du kan förlänga livslängden på din poolliner så att du kan njuta av din trädgårdspool i många år framöver.

1. Rensa bort skarpa föremål

Tyvärr kan din bakgård hysa massor av farliga föremål för din poolliner. Allt från nedfallna grenar till kastade stenar och andra skadliga element. Ta bort så många av dessa föremål som möjligt från ditt poolområde för att undvika punkteringsskador. Beskär dina buskar, ta bort fallna grenar och placera dekorativa stenar långt bort från poolen.

Man har ju sett skräckexempel med människor som använder sin pool på vintern som en skriskobana vilket man kan räkna ut enkelt att ett litet skär från en skrisko innebär linerbyte. Det spelar ingen roll hur tjock en liner är, en skrisko är för vass och ger garanterat en reva i linern.

2. Tillåt endast poolleksaker

Precis som dina trädgårdsprylar kan fel leksaker orsaka stor skada på din poolliner. Poolleksaker är mjuka och designade speciellt för att interagera varsamt med det relativt ömtåliga materialet i din liner. Visst, vattenpistoler kan vara kul och dockor har sin plats men ingen av dem bör tillåtas i din pool där deras spetsiga kanter kan orsaka repor och revor i din liner.

3. Håll ett öga på dina husdjur

Husdjur älskar poolen också men du kanske vill hålla ett öga på din liner. Särskilt där de lämnar poolen efter simning. Små repor kan förvandlas till hål så se till att din hund lätt kan lämna poolen. Annars kan den försöka simma åt sidan och klösa sig ut. Att träna din hund i hur man lämnar poolen är viktigt för din liners hälsa och för dina husdjurs säkerhet. Anta inte att alla hundar vet hur man simmar!

4. Exponera inte din poolliner

Töm aldrig din linerpool helt. När den utsätts för luft kommer vinylen att krympa och spricka när den torkar ut. Detta gäller särskilt viktigt för äldre liners  eftersom vinylen blir svag och skör med åldern. Om du vill rengöra golvet i din pool så lämna minst 20 till 40 cm vatten över den grunda änden för att skydda din liner.

5. Använd rätt verktyg

Använd först och främst aldrig hushållsutrustning som poolutrustning. Hushållsrengöringsmedel och verktyg tillverkas vanligtvis för användning på annat än vinyl. Även den där ofarliga diskborsten kan lämna repor och hål i din poolliner av vinyl.

Även viss poolutrustning är inte avsedd att användas på poolliners. Till exempel kommer vissa dammsugare och borstar gjorda för betongpooler att förstöra en poolliner. Var noga med att vara försiktig med alla metallverktyg. Om du slarvigt använder änden för att skrapa något från sidan av din pool kan du få ett mycket större problem.

6. Förhindra att vinylliner bleknar

Blekning är ett av de mest uppenbara sätten att en liner åldras med tiden. Det finns massor av saker som bidrar till att bleka en liner så läs vidare för vår miniguide till förebyggande blekning av poolinern:

Hur du håller din liner fri från att blekna

Även om en blekt poolliner fortfarande ger dig timmar av nöje i solen kommer du att uppskatta din pool ännu mer om den ser fin ut. Utöver det kan blekning minska livslängden på din liner. Här är fem sätt att förhindra blekning.

1. Ge skugga

Förutom kemikalier är solen den största boven för att bleka ut färgen på din poolliner av vinyl. Och ibland är blekning inte bara kosmetisk skada. Det kan också slita bort ytskiktet. Även om en viss grad av lätt blekning kan förväntas med tiden finns det några enkla knep du kan vidta för att bevara den livfulla färgen på din liner. Överväg några landskapselement för att blockera mer av solljuset. Skuggsegel, pergolor, markiser, träd, buskar och omgivande byggnader kan blockera poolfodret från direkt solljus. Om du ska på semester kan du täcka över din pool och hjälpa till att förhindra blekning och hålla skräp borta.

2. Balansera din vattenkemi

Testa din vattenkemi minst en gång i veckan (eller oftare om du använder poolen mycket) för att säkerställa rätt balans. Att upprätthålla balans kommer att hålla pH på rätt nivå och förhindra korrosion. När pH I är för lågt och vattnet blir surt kommer din liner långsamt att försämras med tiden.

Nyckelkemikalier
Håll ett öga på dessa delar av vattenkemin. De är de mest troliga bovarna för att skada din poolliner:

Klor – Höga klorhalter kommer att bryta ner din poolliner snabbare. Lös alltid klor i en hink först och lägg sedan till det i din pool för att förhindra att granulatet kommer i direkt kontakt med vinylen. Och när du lägger till flera kemikalier, lägg bara till en i taget. Detta kommer att förhindra överkoncentration i ett område som kan bleka och skada din liner. Försök dessutom att inte överchocka din pool. Om du inte har några problem kan du överväga att chocka lite mer sällan.

pH – försök att hålla dina pH-värden mellan 7,2 och 7,8 för att förhindra “syrabadseffekten”.

Kalciumhårdhet – “hårdheten” eller “mjukheten” i ditt vatten bestäms av kalciumet i din pool. Vatten som är för mjukt kan också skada en pool.

Alkalinitet – din totala alkalinitet kommer att påverka din förmåga att påverka din pools pH. Om det är svårt att göra justeringar av ditt pH, testa för din totala alkalinitet.

3. Välj ett tjockare material och en ljusare färg

När du köper en ny poolliner välj en tjockare liner som bättre tål de hårda UV-strålarna och den kemiska blekningen. Att välja en ljus liner (som ljusblått eller blågrönt) kommer att göra blekning mindre märkbar.

4. Täck inte över din pool direkt efter behandlingen

Ett annat sätt att ta hand om din poolliner är att lämna poolen oskyddad efter att du har behandlat ditt vatten. Du måste lämna den oskyddad i minst 24 timmar efter att du har tillsatt klor eller andra kemikalier. Den förseglade miljön under poolskyddet förhindrar att kemikalierna kan försvinna ordentligt. Och att hålla dem instängda kan orsaka överdriven exponering och mycket blekning.

6. Förhindra att vinylliner bleknar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hjälp din poolliner att hålla i flera år

Genom att följa dessa steg kan du förlänga livslängden på din poolliner och hålla din pool snygg. Det är dock alltid en bra idé att prata med din lokala poolproffs eller poolbyggare för eventuella extra tips de kan ha.